Vlaams Belang wil gesloten noodopvangplaatsen voor illegalen

gepubliceerd op 10 maart 2015 om 12:38

Filip Dewinter: “Veel geblaat, maar weinig wol bij N-VA-staatssecretaris Theo Francken”

Aantal repatriëringen daalt met 18%

Ondanks alle grote beloftes van staatssecretaris Theo Francken, blijkt nu dat het aantal repatriëringen van illegalen van 3.167 in 2013 is gedaald naar 2.586 in 2014. Dat is vooral te wijten aan besparingen en het aantal plaatsen in gesloten centra dat daalde van 600 naar 480 plaatsen. Ook voor 2015 is er blijkbaar geen beterschap op komst, want het budget voor repatriëringen daalt met 20 procent.

Dit alles ondanks de grootspraak van Francken in oktober 2014, toen hij nog stelde dat “op korte termijn er 100 plaatsen in de gesloten centra zullen bijkomen” en “dat we daardoor ongeveer 1.000 illegalen meer zullen kunnen verwijderen”. En ondanks alle kritiek die diezelfde Francken nog in november 2013 aan het adres van de vorige regering had, toen die het budget voor repatriëringen van 2014 met 4,5 (!) procent deed dalen.

Volgens staatssecretaris Francken is de huidige daling van het aantal verwijderingen het gevolg van minder opvangplaatsen, hoewel hij aankondigde dat het er meer zouden worden. Alhoewel het vreemdelingenbeleid in het algemeen en het repatriëringsbeleid van illegalen in het bijzonder het paradepaardje van de N-VA en van Francken zijn, komt er in de praktijk dus niets van terecht. In werkelijkheid daalde het aantal repatriëringen met niet minder dan 18 procent. Tegenover 2002 is er zelfs sprake van een daling van niet minder dan 83 procent. Het is een publiek geheim dat nauwelijks 10 procent van de illegalen effectief wordt gerepatrieerd. Dat kan niet anders worden geïnterpreteerd dan een open uitnodiging aan heel de wereld om zijn geluk in dit land te komen beproeven.

Het Vlaams Belang pleit op zeer korte termijn voor de oprichting van een gesloten noodopvangcentrum voor illegalen, gebouwd met containers zoals dat onder meer in Nederland het geval is, met een bijkomende capaciteit van 250 plaatsen. Tevens moet het budget voor repatriëringen bij de budgetcontrole van maart opnieuw opgetrokken worden en moet er meer personeel worden aangeworven om het aantal repatriëringen te kunnen opdrijven. Op lange termijn wil het Vlaams Belang tenslotte een nieuwe aparte gevangenis voor criminele illegalen.

Filip Dewinter
Volksvertegenwoordiger

 


Kernwoorden: , , , ,