Rusland, een oefening in democratie: 111 miljoen kiezers, 60.000 stembureau’s en 14 partijen …

gepubliceerd op 18 september 2016 om 13:39

De Russische regering heeft ook voor deze verkiezingen het OSCE (Organisation for Security and Cooperation in Europe) 450 internationale waarnemers uitgenodigd om de verkiezingsactiviteiten te observeren. In totaal  moeten internationale waarnemers meer dan 60.000 kiesbureau’s in heel Rusland controleren. De waarnemers zijn allemaal parlementsleden. In totaal 111 miljoen kiezers mogen in Rusland gaan kiezen, want stemmen is niet verplicht. De overheid rekent op een opkomst van ongeveer 70%. Het kiesdistrict Moskou-noord, waar uw dienaar als internationaal waarnemer optreedt, telt 7.341.984 Russische kiezers en 3.638 kiesbureau’s. Voorwaar geen gemakkelijke taak …

IMG_6298 IMG_6300

 

De kiesbureau’s openen om 8u ’s ochtends (en sluiten om 20u) en aangezien het zondag is en de Russen langslapers zijn, daagt er vroeg in de morgen nauwelijks iemand op. In kiesbureau Sec72Tec114Pec162 wacht de strenge voorzitster Oxana mij op. 2500 kiezers mogen er onder het toeziend oog van de alomtegenwoordige president Vladimir Poetin stemmen. Russen houden van orde, tucht en vooral veel administratie. De ‘commissie’ van het kiesbureau telt zowaar 14 leden. Daarbij komen waarnemers van politieke partijen, veiligheidspersoneel en allerlei ander volk die ervoor zorgen dat het druk, druk, druk is in de stembureau’s. Na bureau 126 volgen nog 8 andere te controleren bureau’s en het opvolgen van de telling van de stemming in één van de bureau’s.  De stemming verloopt correct. Van enige fraude of manipulatie is absoluut niks te merken. In alle stembureau’s zijn er overigens webcams die de kiesverrichtingen registreren. De webcams kunnen centraal bekeken worden via internet door alle partijen. Alle stembrieven komen in verzegelde urnen terecht die de stem van de kiezer electronisch registreert. Uniek is ook dat in ieder kiesbureau verzegelde en transparante koffers voorzien zijn die dienen om zieke, gehandicapte of hoogbejaarde kiezers thuis te laten stemmen. Een lid van het kiesbureau gaat samen met een getuige thuis de kiesbrief van de betrokkenen ophalen. Alleszins beter dan de volmachten caroussel die bij ons in bejaardentehuizen en ziekenhuizen wordt georganiseerd.

IMG_6302 IMG_6304

 

De stemverrichtingen in de hoofdstad Moskou kunnen nauwelijks vergeleken worden met de manier waarop in bepaalde Kaukasus-regio’s wordt gestemd. In afgelegen gebieden zoals Chechenya, Dagestan, Ingushetia, Kabardinobalkaria, Karachaevocherkessia,  Adygeya en Ossetia gaat bijna 100% van de kiezers stemmen. Bij de presidentsverkiezingen haalde Vladimir Poetin er 98% van de stemmen. Deze godvergeten Russische Kaukasus-provincies leven 7 miljoen Russen. De stembusgang overigens verloopt bijzonder rustig. Geen incidenten of manifestaties. Alles wordt streng gecontroleerd door politie, leger en uiteraard de alomtegenwoordige Russische inlichtingendienst, de FSB. Niemand komt een stembureau in of uit zonder veiligheids- en identiteitscontrole. De Russische overheid is immers zeer bevreesd voor aanslagen en terreur. Deze parlementsverkiezingen zijn slechts een opwarmingsoefening voor de Russische presidentsverkiezingen. Daarom ook doet het Russische regime zeer veel inspanningen om de parlementsverkiezingen uit de schandaal- en corruptiesfeer te houden. Die oefening is in ieder geval gelukt ….

IMG_6299

 

 

 

 


Kernwoorden: , , , ,