Persconferentie 8/1/2016: Terugslaan!

gepubliceerd op 08 januari 2016 om 15:50

IS, salafisme, haatmoskeeën, Al Qaida, moslimextremisme…: HARD TERUGSLAAN!

Antwerpen telt momenteel 108.000 moslims op een totale bevolking van 515.000 inwoners. Meer dan 1 op 5 van de Antwerpenaren zijn ondertussen moslims (21 %). 45,6 % van de schoolbevolking in het Antwerpse basisonderwijs is moslim. In totaal zijn op Antwerps grondgebied 51 (gekende) moskeeën gevestigd. 25 in het district Antwerpen, 4 in Berchem, 1 in Bezali, 9 in Borgerhout, 4 in Deurne, 5 in Hoboken, 2 in Merksem en 1 in Wilrijk.

2 tot 8 op 100 moslims zijn “extremist”

De Belgische staatsveiligheid schat het aantal moslimextremisten in ons land op 2% terwijl wereldwijd wordt uitgegaan van het feit dat 8 tot 10 % van de moslimbevolking zich bekeert tot het salafisme en geweld beschouwen als een legitiem middel om de islamitische-islam leer te verspreiden en/of kracht bij te zetten. Alhoewel het Antwerpse stadsbestuur beweert dat het islamextremisme in Antwerpen onder controle is, is dat niet het geval. Het is slechts een kwestie van tijd vooraleer ook in Antwerpen het kruitvat ontploft. Antwerpen is immers net als Brussel al jarenlang een speeltuin voor moslimextremisten allerhande.

Struisvogelpolitiek

De jihadistische terreurdreiging is het rechtstreekse gevolg van de struisvogelpolitiek ten opzichte van Jihadisme, salafisme en moslimextremisme in ons land. Ook in Antwerpen wordt moslimextremisme gedoogd. Het multiculbeleid, waarbij het realiseren en actief promoten van diversiteit een doel op zich is geworden, en de politieke correctheid die daarvan het gevolg is, is de rechtstreekse aanleiding voor deze struisvogelpolitiek. Samen met de vereniging van ex-moslims onder leiding va, jihadwatcher Peter Velle werd door het Vlaams Belang-Antwerpen een rapport opgesteld betreffende de stand van zaken van het moslimextremisme in Antwerpen. Vergeten we niet dat organisaties zoals Sharia4Belgium, de salafistische beweging The Way of Life, Sisters4Sharia, …. allemaal in Antwerpen zijn ontstaan en zich hier hebben georganiseerd.

De grootste fout die kan worden gemaakt in de strijd tegen moslimterrorisme is blijven herhalen en bevestigen dat het om zogenaamde “lone wolves” gaat, geïsoleerde enkelingen die volledig losstaan van de islamgemeenschap. Niets is minder waar. De situatie van de nog steeds voortvluchtige IS-terrorist uit Molenbeek Salah Abdeslam, is daarvan het beste bewijs. Figuren zoals Salah Abdeslam zijn volledig ingeburgerd in de moslimgemeenschap en kunnen hier slechts opereren omdat (op zijn minst een deel van) deze gemeenschap hen hand- en spandiensten verleent, middelen en onderdak, hulp en ondersteuning aanbiedt. Daarom is het van levensbelang dat niet alleen gefocust wordt op het “terrorisme” maar ookop het uitschakelen, ontmantelen en/of verwijderen van de netwerken, organisaties, moskeeën en sympathiserende gemeenschappen.

Het Antwerpse jihadistische netwerk

Antwerpen telt verschillende moskeeën, koranscholen en organisaties die openlijk in min of meerdere mate sympathiseren met het moslimextremisme. In deze moskeeën worden jongeren “geradicaliseerd” en wordt opgeroepen tot de jihad. Deze moskeeën zijn jihad-kweekscholen en broeihaarden van zogenaamde “radicalisering” en “moslimextremisme”. Al vele jaren worden verschillende van deze moskeeën/koranscholen/moslimorganisaties gevolgd door de politiediensten. Opgetreden wordt er nauwelijks. Een overzicht…

 • Moskee Masjid Noor Ul Haram en moskee/koranschool Khatim-Al-Anbia (Van Kerckhovenstraat 89, Antwerpen / Oranjestraat 92, Antwerpen)

De moskee Noor Ul Haram werd begin jaren ‘80 opgericht door enkele Pakistaanse en Indische inwijkelingen. Het was de eerste ‘zichtbare’ Pakistaanse moskee in Antwerpen. Na verloop van tijd werd ook de vzw ‘Antwerp Islamic Association’ opgericht die haar vaste zetel kreeg in moskee Noor-Ul-Haram. Uiteindelijk werd besloten om samen te werken met de Pakistaanse moskee Khatim-Al-Anbia gelegen in de Oranjestraat. Deze moskee valt onder de dubieuze internationale organisatie ‘Khatme Nubuwwat’. Khatme Nubuwwat (betekenis: ‘finality of the Prophethood’) heeft als missie de wereld te ‘onderwerpen’ aan de wahabitische islam. Deze Pakistaanse organisatie heeft haar Europese hoofdzetel in Londen. Haar filiaal in moskee Khatim-Al-Anbia diende in het verleden regelmatig als ‘safehouse’ voor allerlei moslimextremisten op doorreis.

In 2004 besloot de ‘Charity Commission for England and Wales’ de organisatie Khatme Nubuwwat op een zwarte lijst te zetten omwille van banden met Al Qaeda. Via allerlei liefdadigheidsactiviteiten zou de vereniging grote sommen geld pompen in het terreurnetwerk van Osama Bin Laden. Enkele jaren geleden besloot ook de Federale Politie om moskee Khatim-Al-Anbia én moskee Noor-Ul-Haram op een officiële lijst van extremistische organisaties te zetten.

De internationale organisatie Jamaat Tabligh is eveneens geïnfiltreerd in zowel moskee Noor-Ul-Haram als moskee Khatim-Al-Anbia. Jamaat Tabligh is een extremistische islamitische beweging die strijdt voor een wereldwijd kalifaat. De Duitse overheid en veiligheidsdiensten beschouwen Jamaat Tabligh als een terreurbeweging die actief rekruteert voor de gewapende jihad tegen het westen. Jamaat Tabligh werd er dan ook bij wet verboden. In het verleden zijn er in Duitsland verschillende Tablighi’s gearresteerd wegens betrokkenheid bij terreuractiviteiten. De Belgische zelfmoordterroriste Muriël Degauque die zich in 2005 in Irak opblies bij een aanslag, was actief lid van Jamaat Tabligh.

De laatste jaren zijn er verschillende Pakistaanse Al Qaeda kopstukken op bezoek gekomen in de moskee. Fazlur Rehman, Azam Tariq en Sami-ul-Haq zijn de belangrijkste onder hen. In 2010 ontving de imam van de Khatim-Ul-Anbia moskee, Abdul Hameed, Fazlur Rehman in Antwerpen.

Fazlur Rehman is de leider van de Harakat ul-Mujahedeen, die in Kashmir vecht tegen de Indiase overheersing. De beweging wordt door de Verenigde Staten bestempeld als ‘terroristisch’. In 1993 trainde Rehman Al Qaeda militanten in Somalië. Het bloedige ‘Black-Hawk-Down incident’ was het gevolg hiervan voor de Amerikanen. In 1998 spraken Fazlur Rehman en Osama Bin Laden tevens een fatwa uit gericht tegen de VS.

Azam Tariq werd in 2003 gedood door Pakistaanse veiligheidstroepen bij een anti-terreuroperatie. Hij is de oprichter van de soennitische terreurgroep Sipah-e-Sahaba Pakistan. Deze groep is verantwoordelijk voor duizenden moorden op sjiieten en speelt een hoofdrol in het sektarisch geweld in Pakistan. Azam Tariq was ook de woordvoerder van de radicale organisatie Tehrik-i-Taliban Pakistan (Students’ Movement of Pakistan). Deze studentenorganisatie was onder andere het brein achter de bloedige bezetting van de Rode Moskee in Islamabad in juli 2007. Tehrik-i-Taliban Pakistan was ook verantwoordelijk voor enkele recente terreuraanslagen in Pakistan. De kantoren van het ‘UN World Food Programme’ in Islamabad en het hoofdkwartier van het Pakistaanse leger in Rawalpindi waren in oktober 2009 het doelwit. Azam Tariq was een persoonlijke vriend van de Pakistaanse Talibanleider Baitullah Mehsud en Afghaanse Talibanleider Mullah Omar.

Sami-ul-Haq is de leider van de extremistische organisaties Jamiat Ulema-e-Islam en Muttahida Majlis-e-Ama. Hij is tevens de oprichter van de meest fundamentalistische madrassa van Pakistan, namelijk Darul uloom Haqqania. Deze koranschool is gelegen nabij Peshawar vlakbij de Afghaanse grens en staat bekend als kweekvijver van Talibanstrijders. Vanuit de Antwerpse moskee Khatim-Al-Anbia reizen jaarlijks tientallen Pakistaanse jongeren af naar deze madrassa voor een geestelijke en fysieke opleiding in het kader van de ‘heilige oorlog’ tegen het westen.

Beide moskeeën zijn gelieerd aan de Pakistaanse sekte Dawa-e-Islami die jaarlijks in Antwerpen een optocht organiseren door de straten van Antwerpen-Noord.

 • Moskee Es Sabur (Tulpstraat 13, Antwerpen-Noord)

De moskee Es Sabur is tevens de zetel van het Islamitisch Centrum van de Republiek Bosnië- Herzegovina. Veelvuldig werd er in de internationale media melding gemaakt van jihadkampen in de Balkan (Kosovo, Bosnië, Macedonië) georganiseerd door Islamitische Staat (IS) en UCK-veteranen waar radicale moslimjongeren worden klaargestoomd voor de strijd in Syrië en Irak. Meesterbreinen achter deze jihadi-activiteiten zoals Bilal Bosnic, Bekir Halimi en Dzevad Golos konden reeds meermaals neerstrijken in België. De twee organisaties die deze gevaarlijke jihadisten binnenloodsen, zijn IRDO-Belgija en Ansaar International. De Antwerpse uitvalsbasis voor beide organisaties is moskee Es Sabur in de Tulpstraat. Wat eens een marginale garagebox-moskee was, is nu het zenuwcentrum geworden van vele moslimextremisten met Balkan root

 • Moskee Omar (Tulpstraat, Antwerpen-Noord)

De Tulpstraat in Antwerpen-Noord dreigt echt wel de “jihad-straat” van Antwerpen te worden. Deze moskee in de Tulpstraat is een bolwerk van de jihadistische organisaties Jamaat Tabligh, Minhaj Ul-Quran en Hizb-Ut-Tahrir. De vzw Risala, ondergebracht in moskee Omar, wordt al jarenlang gebruikt als dekmantel voor allerhande jihadistische activiteiten. Deze vzw beheert ook enkele extremistische websites die oproepen tot gewapende jihad in Irak, Afghanistan, Palestina, Tsjetsjenië én België.

De vzw Risala organiseert ook ‘jeugdkampen’ in de Ardennen, in de praktijk paramilitaire trainingskampen. Deze activiteiten vinden meestal plaats in de bossen van Agimont. De politiediensten volgen de activiteiten in moskee Omar al jaren.

 • Moskee/koranschool Dar-Al-Hadieth (Beukenstraat 24, Borgerhout)

Deze moskee annex koran-school is een door salafisten gerund filiaal van het radicaal-soenistische “Dar-Al-Hadieth”-instituut in Jemen. Sinds 2010 wordt er les gegeven door predikers uit Wahabitische landen. Het salafistische “Dar-Al-Hadieth”-instituut in de stad Dammaj in Yemen wordt gelinkt aan Al-Qaida. Een onderzoek werd in 2011 ingesteld door de federale politie. Deze moskee/koranschool is nog steeds geopend.

 • Moskee Bangladeshi “Baitul Mukarram” (Turnhoutsebaan 315, Borgerhout)

Deze moskee staat bekend voor de verspreiding van jihad-lectuur die oproept tot geweld, vrouwendiscriminatie en steun aan de Taliban. Vanuit de Bangladeshi-moskee werd en wordt actief gerecruteerd voor de mujahideen in Tsjetsjenië. Vanuit deze moskee werd enkele jaren geleden een soort religieuze politie georganiseerd die winkeliers op de Turnhoutsebaan en omgeving “controleerde” op de verkoop van alcohol en tabak. De zogenaamde terrorist van het Sint-Jansplein Abu Musab Afghani was één van de regelmatige bezoekers van de Bangladeshi-moskee. De Bangladeshi-moskee werkt nauw samen met de Amsterdamse jihad-moskee El Taweed die vele jihadistische boeken uitgeeft in Nederland en België.

 • Het Turkse Diaynet-moskeenetwerk

4 moskeeën maken in Antwerpen deel uit van het Diaynet-moskeenetwerk. Diaynet is een streng religieuze organisatie die afhangt van het Ministerie van Religieuze Zaken van de Turkse overheid. Onlangs kwam de Minister van Religieuze Zaken in Antwerpen langs om op het Antwerpse Zuid de eerste steen te leggen van een nieuwe grote nieuwe Diaynet-moskee. De 4 Antwerpse Diaynet-moskeeën worden geleid vanuit Turkije. Vanuit Turkije worden ook de imams aangeduid die in deze moskeeën komen prediken. De Antwerpse Diaynet-moskeeën zijn de moskee Imam-I Buhari (Everaertstr, Antwerpen), Moskee Mehmet Akif (Dendermondestr, Antwerpen), Moskee Haci Bayram (Waarslooshfostr, Antwerpen) en moskee Selimiye (Generaal Drubbelstr, Berchem).

 • Moskee Hizmet en moskee Huzur Milli Görüs-moskee (Trapstraat 3A en Ieperstraat 26, Antwerpen)

De extremistische Milli Görüs-beweging in Duitsland al geruime tijd verboden. Daarom vinden nogal wat activiteiten van de beweging in ons land plaats. In Duitsland waar Milli Görüs de meeste aanhangers telt wordt de beweging er door de Duitse staatsveiligheid van beschuldigd ‘de wereldlijke orde te willen afschaffen en te willen vervangen door een islamitische’. Beide moskeeën behoren ostentatief tot het Milli Görüs-netwerk.

 • Salafistische organisatie Al Mawada

Al Mawada is een gevaarlijke organisatie omdat ze telkens opnieuw opduikt in een andere gedaante en de indruk wekt gematigd en pluralistisch te zijn. Al Mawada dook in het verleden op onder de naam “de Middenweg” en “Jongeren voor Islam”…. Via Al Mawada-tv hebben ze een belangrijke impact op de moslimbevolking. Onlangs nog kwamen ze in het nieuws toen bleek dat ze mee de jihadprediker en salafistische fondsenwerver Mohammed Al Arifi naar Antwerpen haalden.

 • Jamaat Tabligh

Terwijl Jamaat Tabligh door buitenlandse veiligheidsdiensten zoals de BNV, CIA en Mossad al lang beschouwd wordt als de poort naar de gewapende jihad, bestempelen de Belgische diensten deze groep nog steeds als een onschuldige variant van “de getuigen van Jehova”. Is het naïviteit, domheid of onwil die ons veiligheidsapparaat parten speelt in dit dossier? Jihadprediker Tarik Chadlioui (alias ‘Tarik Ibn Ali’) die een hele tijd de straten van Antwerpen-Noord en Borgerhout onveilig maakte met zijn ‘sharia-politie’, is een van de topmannen van Jamaat Tabligh in Europa. In onder meer Duitsland en Nederland wordt de man gevreesd. Maar in Antwerpen, Mechelen en Brussel wordt de haat-imam nog steeds met open armen ontvangen en predikt hij her en der.

 • Moskee De Koepel (Stenenbrug 11, Borgerhout)

De “bekeerlingen”-moskee “De Koepel” is volgens sommige politici de meest gematigde van het land… Het ligt voor de hand dat deze moskee vooral een doorgeefluik is richting meer radicale organisaties. Moslimbekeerlingen zoals IS-terroristen Brian De Mulder en Jejoen Bontinck werden in “De Koepel” geronseld voor Sharia4Belgium.

 • Moskeeën Al Fath (Polostraat 59, Hoboken) en Bilal (Borgerhout) , Hamza (Kroonstraat 210, Borgerhout), Hayat (Van Duyststraat 35, Deurne)

Deze moskeeën met voornamelijk Marokkaanse tradities hebben zich in het verleden eveneens bezondigd aan het uitnodigen van jihadistische predikers en het organiseren van dito activiteiten. In alle 3 de moskeeën werden de jongste jaren nogal wat bestuursleden gewijzigd en werd gepoogd een gematigder koers te varen. Moskee Hayat in Deurne evolueert dan weer in de andere richting. Deze moskeeën moeten niet gesloten worden maar wel gemonitord en van dichtbij gevolgd.

HARD TERUGSLAAN IPV GEDOGEN EN WEGKIJKEN

Het Vlaams Belang is van mening dat de tijd van gedogen en negeren voorbij is. Jarenlang heeft de overheid verkondigd dat jihadistische moskeeën/koranscholen niet mochten gesloten of verboden worden. “We kunnen ze op deze manier beter observeren, in het oog houden en controleren”, klonk het. Iedereen beseft ondertussen dat de politiek van twijfelen en aarzelen niets opgeleverd. Integendeel, de overheid heeft toegelaten dat de jihadistische islam wortel heeft kunnen schieten; zich heeft kunnen organiseren; heeft kunnen rekruteren en mobiliseren… Het ‘Fluwelen Handschoen’-beleid heeft jammerlijk gefaald.
Minstens zes Antwerpse moskeeën/koranscholen moeten onmiddellijk dicht. De Pakistaanse Noor Ul Haram en Khatim Al Anbia-moskeeën, de Balkan-moskee Es Sabur, de Tulpstraat-Jihadstraat-moskeeën Omar en Dar Al Hadieth en de Taliban-moskee Bangladeshi moeten onherroelijk gesloten worden. Hun openlijke linken met allerlei jihadistische organisaties en bewegingen laten niet toe dat dergelijke moskeeën hier nog activiteiten ontplooien. De andere moskeeën ,al dan niet van het Diaynet- of Milli Görüs-netwerk, die in dit rapport worden vermeld, moeten onder permanente controle worden geplaatst.

10 HARD TERUGSLAANMAATREGELEN

 • Sluiten zes moskeeën, monitoring van 10 andere radicale moskeeën (zie lijst hierboven
 • Inschrijvingsstop vreemdelingen in Antwerpen
 • Permanente inzet leger surveillance en bewakingsopdrachten
 • Registratie moslim-nieuwkomers in Antwerpen
 • Halaltaks (taks op halalproducten)
 • Verbod op verspreiding jihadistische literatuur en jihadistische symbolen
 • Afschaffen stedelijke subsidies moskeeën
 • Afbakening van “jihadzones”/systematische identiteitscontroles/huiszoekingen/politieaanwezigheid
 • Hoofddoekverbod in officiële gebouwen/scholen/musea
 • Verplicht gebruik Nederlands in moskee

Zie hier het interview op ATV: interview FDW/ATV