“Of we nu willen of niet, we moeten Assad steunen tegen de jihad”

gepubliceerd op 25 maart 2015 om 20:25

AssadFDW

Het Westen moet samenwerken met het regime van de Syrische president Bashar al-Assad als het de strijd tegen IS wil winnen. Dat zegt federaal parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) die op bezoek is in de Syrische hoofdstad Damascus.

Filip De Winter is samen met twee partijgenoten uitgenodigd door de Syrische regering. Het is zijn tweede bezoek aan het land sinds het uitbreken van de burgeroorlog. Gisteren heeft Dewinter een ontmoeting gehad met de minister van Buitenlandse Zaken en met enkele ngo’s. Vandaag had hij een gesprek van een uur met president Assad. Lees daarover hier het verslag van De Standaard.

Na meer dan vijf jaar burgeroorlog is de situatie in Damascus ver van goed. Er is maar vier uur elektriciteit beschikbaar per dag en humanitaire organisaties zoals het Rode Kruis en de VN hebben de opvang en de gezondheidszorg van de overheid overgenomen. De overheid concentreert zich nu volledig op de strijd tegen IS, Als Nusra en het Vrije Syrische Leger.

“Als we de oorlog tegen het islam-extremistische terrorisme willen winnen, dan is het niet voldoende om enkele vliegtuigen te sturen. Dan zal er moeten worden samengewerkt worden met het enige leger dat op de grond actief is, en dat is het leger van president Assad”, zegt Dewinter, die opmerkt dat de internationale coalitie nu in de feiten al samenwerkt met Assad, maar dat niet openlijk wil toegeven.

Dewinter zegt dat hij niet in Damascus is om alle fouten van het regime in het verleden goed te praten, “maar het is de keuze tussen de pest en de cholera. Het regime van Assad heeft nooit terroristische aanslagen gepleegd in Brussel of Parijs, IS doet dat wel. We hebben op dit moment niet zo heel veel keuzes”, stelt Dewinter. “Als wij de macht van IS willen inperken en ervoor zorgen dat IS zich niet verder uitbreidt richting Europa, dan zal het goedschiks of kwaadschiks moeten met Assad.”

Bekijk hier het optreden van Filip Dewinter in Terzake.

Lees hier het verslag van de VRT.

 


Kernwoorden: , , ,