Kamerlid Filip Dewinter als verkiezingswaarnemer naar Turkije

gepubliceerd op 01 juni 2015 om 13:06

Filip Dewinter: “Als ik mij in Turkije zou gedragen zoals Erdogan bij ons, dan werd ik direct het land uitgezet. Ik ga niet naar Turkije als slippendrager van Erdogan, maar om het regime te bekritiseren.”

“Van Erdogan is onder andere de uitspraak bekend: ‘Democratie is als een tram, als je de halte bereik, stap je uit.’ De realiteit leert dat deze neo-Ottomanist meent wat hij zegt.”

Van donderdag 4 tot en met maandag 8 juni bevindt Kamerlid Filip Dewinter zich in Turkije als verkiezingswaarnemer. Dewinter zal er toezicht houden op het eerlijk verlopen van de verkiezingen. Het toezicht vindt plaats in het kader van het Belgisch lidmaatschap van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa).

Op 7 juni vinden in Turkije de algemene verkiezingen plaats. De verwachting is dat de regerende AK-partij van Recep Tayyip Erdogan voor de vierde keer op rij als winnaar uit de bus komt. Ook de Turken in Europa stemmen massaal voor Erdogan.

Zeker gezien de antidemocratische en vrijheidsbeperkende ontwikkelingen in Turkije van pakweg het laatste decennium, zal Filip Dewinter de Turkse verkiezingen met argusogen volgen. Over neo-Ottomanist/sultan Erdogan en zijn intenties is immers niets positief te vertellen. Afgelopen zaterdag riep hij tijdens een toespraak in Istanbul voor een miljoen mensen nog op tot de verovering van Jeruzalem. Hij deed dat als volgt:

“Verovering gaat over Mekka, over Saladin. Het gaat over het opnieuw hijsen van de vlag van de islam boven Jeruzalem (…) Verovering betekent Turkije weer terug op de been brengen.”

Erdogans steun voor de jihadisten van Hamas en Islamitische Staat is genoegzaam bekend. Toch slaagde Erdogan er een paar weken geleden in om in Hasselt vele duizenden kennelijk slecht-geïntegreerde Turkse aanhangers te komen opjutten met zijn islamiserende, imperialistische taal.

Van Erdogan zijn onder andere deze uitspraken bekend:

“Je kunt niet seculier en moslim tegelijk zijn. De anderhalf miljard moslims in de wereld wachten op de opstand van het Turkse volk. We zullen in opstand komen. Met goedkeuring van Allah zal de rebellie beginnen.”

“De minaretten zijn onze bajonetten, de koepels onze helmen, de moskeeën onze barakken en de gelovigen onze soldaten.”

En last but not least:

“Democratie is als een tram, als je de halte bereik, stap je uit.”

De manier waarop Erdogan via diverse maatregelen Turkije stap voor stap totalitairder en onvrijer aan het maken is, toont aan dat hij meent wat hij zegt. Arrestaties van critici en journalisten zijn schering en inslag. Seculiere Turken stellen dat Erdogan een vijandig beleid voert tegen vrouwen, jongeren en homoseksuelen en dat hij de persvrijheid, noch de vrijheid van denken respecteert.

De seculiere Turken en Turkse journalisten die steeds meer worden geïntimideerd en onderdrukt, verdienen onze steun. Dat Erdogan de scheiding der machten met voeten treedt en zijn presidentiële macht wil uitbreiden ten koste van het parlement, moet onze stellige afkeuring wegdragen.

Sam van Rooy
Perswoordvoerder Vlaams Belang Antwerpen

 


Kernwoorden: , , ,