Dagboek FDW: ‘Inzet Turkse verkiezingen: Erdogan wil sultan worden’

gepubliceerd op 05 juni 2015 om 07:53

De volgende dagen publiceert Filip Dewinter dagelijks vanuit Ankara/Turkije zijn persoonlijke indrukken als parlementair waarnemer bij de Turkse verkiezingen. Lees mee en verneem wat u niet in de politiek correcte media te lezen krijgt.

foto 3

‘Inzet Turkse verkiezingen: Erdogan wil sultan worden’

Parlementair verkiezingswaarnemer zijn in Turkije is niet evident… Echt populair is Vlaams Belang hier niet. Al op het vliegtuig vanuit Zaventem richting Istanbul is het duidelijk dat de Belgische Turken – of is het Turkse Belgen? – het niet vertrouwen. Het antwoord dat ik de verkiezingen in Ankara ga controleren, lokt alleen maar hoongelach uit. Ze hebben gelijk, want wie doet Erdogan wat? De Turkse president wil de eerste moderne sultan van het Turkse (neo-ottomaanse) Rijk worden en daarbij trekt Erdogan zich van Europa – en al zeker van verkiezingswaarnemers – geen bal aan…

‘Democraat of sultan?’

De inzet van de Turkse verkiezingen van aanstaande zondag is simpel: wordt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan alleenheerser van Turkije of niet? Erdogan wil immers de macht van het parlement beperken en de presidentiële macht maximaal uitbreiden. Erdogan wil het parlement als tegenmacht – en ook de regering – uitschakelen en zelf alle touwtjes in handen nemen. De Turkse parlementaire democratie hervormen tot een geleide democratie, zeg maar een presidentiële executieve, kan alleen indien Erdogans AKP-partij zondag maximum twee derde van de stemmen in Turkije behaalt. Turkije heeft momenteel een parlement van 530 leden. Met 276 zetels vorm je een regering, maar er zijn 330 stemmen nodig om van Erdogan een gekozen sultan te maken.

‘Kiesdrempel 10%’

De AKP staat zonder discussie op nr. 1 in de peilingen. In totaal zijn er 3 partijen in het Turkse parlement vertegenwoordigd: de islamisten van de AKP van Erdogan, de Turkse nationalisten van de MHP en de sociaal-democraten. De luis in de pels van Erdogan en de AKP is de pro-Koerdische partij HDP. Als die 10 procent haalt – jaja, de kiesdrempel ligt hier op 10% – dan is het hek van de dam. Als de Koerden de 10%-horde niet halen, krijgen zij geen enkele zetel in het parlement en gaan de meeste stemmen naar de AKP. Gemakkelijk toch? Gevreesd wordt dan ook dat de AKP – die de macht volledig in handen heeft – niet zal aarzelen om de resultaten van de verkiezingen naar zijn hand te zetten.

Stel dat Erdogan alsnog zijn twee derde meerderheid niet haalt? Dan wordt het balen voor de president maar ook voor zijn partij, de AKP. Wellicht volgt er dan een interne machtsstrijd binnen de AKP, want in de marge – zoals meestal het geval is – staan er een aantal leerling-tovernaars klaar om de erfenis van Erdogan te claimen. Zover zijn we echter nog niet; winnen doet de AKP zondag sowieso… De vraag is alleen: wordt het een echte of een nederlaagoverwinning?

Filip Dewinter vanuit Ankara

 

foto 1

foto 2

 


Kernwoorden: , , , ,