Interview FDW in Dag Allemaal: “Eerst wij, dan zij!”

gepubliceerd op 19 april 2017 om 08:08

‘Eerst wij, dan zij.’ Dat wordt de nieuwe slogan van Vlaams Belang in Antwerpen. Heeft de partij van Filip Dewinter nog overlevingskansen of wordt ze platgewalst door N-VA? ‘Kiezers gaan terug voor het origineel ipv voor de flauwe kopie van Francken’, zegt Dewinter.

Staatssecretaris Zuhal Demir maakte zich niet bepaald geliefd binnen haar eigen regering met de opmerking dat CD&V een ‘moslimpartij’ is geworden, die volop stemmen ronselt bij migranten. Wouter Beke reageerde – naar zijn doen – furieus: ‘Dit zijn uitspraken die zelfs Filip Dewinter zouden doen blozen!’ Dat laatste blijkt alvast niet te kloppen. 

 Ik ben het er vollédig mee eens dat CD&V een moslimpartij is’, zegt Dewinter. ‘Niet Zuhal Demir maar CD&V moet zich verontschuldigen voor de uitverkoop van ons land aan de islam via de immigratie-tsunami. De N-VA is al niet veel beter. Ook die partij probeert moslimkiezers te lokken. Burgemeester De Wever legt de islam geen strobreed in de weg. Binnenkort opent in Antwerpen de 60ste moskee! Trouwens, gisteren waren N-VA en CD&V nog elkaars beste vrienden en vormden ze samen een kartel en nu staan ze elkaar naar het leven.’

Is het anderzijds niet vervelend voor jullie dat N-VA met haar soms harde standpunten rond migratie het gras voor jullie voeten wegmaait?

“Ze kopiëren in feite schaamteloos ons programma. Alles wat je nu ziet – de uitspraken van Francken over Artsen zonder Grenzen, de sluiting die Homans wil van een moskee in Limburg, hetgeen Demir zegt over CD&V moeten één ding bewerkstelligen: de kiezers van Vlaams Belang, die naar N-VA zijn overgestapt, aan boord houden. De peilingen zijn niet goed voor N-VA. Ze verliezen terug aan ons, en dus rollen ze de spierballen. Hoe harder ze roepen, hoe minder aandacht voor het povere beleid dat ze voeren rond asiel en migratie. Veel geblaat, weinig wol!”

De N-VA weegt anders wel stevig op het beleid, iets wat Vlaams Belang nooit heeft gekund. Het verbod op ritueel slachten is er bijvoorbeeld gekomen dankzij de N-VA van Ben Weyts.

“Ik ontken niet dat zij een aantal dingen gerealiseerd hebben. Maar veel andere zaken zijn er niet gekomen. Er is nog altijd geen immigratiestop en de islam heeft nog altijd vrij spel in ons land. De uitwassen zijn weliswaar aangepakt, maar ons land had dan ook het meest linkse immigratie- en asielbeleid van heel Europa. Onder de PS en Di Rupo scoorden we misschien 2 op 10, nu is dat 4 op 10. Dat is nog altijd een buis. Er zijn nooit zoveel asielzoekers binnengekomen als de laatste jaren en het aantal erkenningen en gezinsherenigingen is nooit zo groot geweest.” 

“N-VA beperkt zich tot wat snoeiwerk, maar aan de wortels van het probleem wordt niet geraakt. Ik vind dat wij als Vlaams Belang gerust nog wat radicaler mogen worden. We moeten gaan voor een programma van terugkeer en van de islamisering. Ik wil een moslimban, de grenzen toe voor islamieten! Laten we een voorbeeld nemen aan het Hongarije van Viktor Orbán. In vergelijking met Orbán is Francken maar een koorknaap.
Theo Francken wil een streng maar rechtvaardig asielbeleid. Wat kan je daar op tegen hebben?
Het rendeert in ieder geval: Francken is intussen de populairste politicus van het land. Maar vergis je niet, het rendeert ook voor ons. Hoe meer ze aanschurken tegen ons, hoe meer ons programma gemeengoed worden. Wat N-VA eigenlijk zegt is: ‘Zie je wel, Vlaams Belang heeft altijd gelijk gehad’. Het probleem is misschien dat we té vroeg gelijk hadden. Onze ideeën zijn allang geen taboe meer, en dat zal ons kiezers opleveren want wij tonen de weg.”

Velen vinden jullie houding tegenover vluchtelingen onmenselijk hard, waardoor geen enkele andere partij met jullie in zee wil.

“Een tijd geleden was dat misschien nog zo. Toen dacht men dat alles wel goed zou komen, op voorwaarde dat je nog maar eens een blik welzijnswerkers opentrok. Maar kijk naar het nieuws, dat beheerst wordt door problemen met asielzoekers. De multiculturele samenleving heeft gefááld. In plaats van te integreren nemen moslims steeds meer afstand van onze manier van leven. Ze hebben hun eigen taal, hun eigen kleren, hun eigen halalvoedsel, hun eigen winkels en moskeeën. De enige die nog integreren, zijn de schaars overgebleven Vlamingen in de ghettowijken. Ze hebben geen keuze, want anders worden ze daar weggepest. Of neem de terreur van Stockholm, Berlijn, Nice, Brussel, Parijs. We staan aan de rand van een burgeroorlog.
Het is inderdaad allesbehalve correct om de daden van een paar losgeslagen gekken te gebruiken om een hele bevolkingsgroep te veroordelen.”

“Ik viseer nooit mensen, wel de ideologie erachter. De islam is wat ze is: een onverdraagzame, totalitaire veroveringsgodsdienst die met geen enkele andere cultuur vreedzaam kan samenleven. Ik vergelijk de koran zonder enige nuance met Mein Kampf: het zijn allebei militaire handboeken, handleidingen voor de heilige strijd tegen de vijand. Wie die boeken leest, moet achteraf niet komen klagen dat men van niets wist. De islam is als een sprinkhanenplaag: ze strijkt ergens neer, vreet alles leeg en wie verzet pleegt, gaat eraan. Ze stoppen niet voordat ze de wereldheerschappij hebben.”

Dat klinkt niet alleen stigmatiserend maar ook racistisch.

“Het is helaas de realiteit, en die moeten we onder ogen zien of we gaan eraan. Het zal niet lukken door tolerant, multicultureel en verdraagzaam te zijn. Na elke aanslag steken we kaarsjes aan, leggen bloemen neer, zingen een liedje en knuffelen elkaar. Vervolgens kijken we de andere kant op en wachten we op de volgende aanslag. Op den duur vinden we zwaarbewapende militairen op straat en betonblokken aan een kerstmarkt normaal. Verhuis de betonblokken naar onze grenzen en hou moslims buiten!”

Jouw dochter Veroniek reageerde in het Vier-programma ‘Terug naar Eigen Land’ zelf erg emotioneel op het leed van vluchtelingengezinnen. Moeten we die sukkelaars niet helpen?

“Ik ben een paar maanden zelf in Aleppo geweest in Syrië, en heb daar ook vluchtelingenkampen bezocht. Het leed van die mensen is inderdaad schrijnend. Dat doet je iets als mens. Maar je helpt hen niet door hen naar Europa te laten komen, wél door ter plaatse aan een oplossing te werken. Bij ons is er in ieder geval geen plaats meer. Vol is vol!”

In Syrië heb je ook handjes geschud met president Assad. Donald Trump heeft zijn mening over die man herzien na de zoveelste aanval met gifgas. Jij nog niet?

“Ik ben niet zo wispelturig als de Amerikaanse president. (glimlacht) Het zou wel eens kunnen kloppen wat de Russen zeggen, namelijk dat die gifgasaanval opgezet spel was van de rebellen. De Verenigde Naties moet daar een objectief onderzoek naar voeren. Trouwens wat had Assad te winnen met zo’n aanval? In mijn ogen blijft Assad de beste garantie op stabiliteit. Als ook Syrië valt, hebben radicale moslims de hele regio daar in handen, terwijl onder Assad Syrië ten minste nog een seculiere staat is. We zijn veel beter af met hém dan met IS en aanverwanten. Daarom wilde ik graag Assad ontmoeten, ondanks de kritiek die ik daarop kreeg. De vader van onze huidige premier – Louis Michel – heeft Assad trouwens ook enkele keren ontmoet voor zakelijke en politieke deals, daar kraait geen haan naar.”

Je kreeg eveneens kritiek na je bezoek aan de fascistische partij Gouden Dageraad in Griekenland. Zelfs je eigen voorzitter was not amused.

“Dat was achteraf gezien inderdaad een foute inschatting van mij. Ik wilde alle belangrijke partijen daar spreken, en Gouden Dageraad is de derde grootste in Griekenland. Maar ik had met al mijn ervaring moeten weten dat dit zou afstralen op mijn partij. Wat kan ik zeggen? Ik ben nogal balorig van aard.”

Wat vind je van Trump? Zijn slogan – ‘America First’ – lijkt sterk op jullie slogan van ‘Eigen Volk Eerst’.

“Als ik geld moest krijgen voor elke keer dat iemand onze slogans kaapt, dan zou ik stinkend rijk zijn. We gaan trouwens in Antwerpen een nieuwe slogan lanceren voor de verkiezingen: ‘Eerst wij, dan zij.’ Maar wat Trump betreft: ik ben blij dat hij een moslimban invoert en een muur wil bouwen rond zijn land. Trump wordt een populist genoemd omdat hij zegt wat de mensen denken. In dat geval ben ik ook graag een populist.”

Volgend jaar zijn het gemeenteraadsverkiezingen. Jij bent boegbeeld voor je partij in Antwerpen. Maar tegen Bart De Wever heb je geen schijn van kans?

“Ik zal inderdaad niet de volgende burgemeester van Antwerpen worden, daar moeten we realistisch in zijn. In 2000 en 2006 had dat wél gekund, want toen had ik evenveel stemmen als De Wever nu. Mijn ambitie is nu om ervoor te zorgen dat rechts aan de macht blijft in Antwerpen en dat onze thema’s hoog op de agenda staan. Hopelijk stemmen mensen niet voor centrumpartijen zoals CD&V, want dat zijn prostituees die de ene keer met de socialisten meedoen en de andere keer met N-VA.”

Durf je nog campagne te voeren op straat, met alle bedreigingen aan jouw adres?

“Natuurlijk wel. Sinds kort word ik niet meer constant gevolgd door bodyguards. Een jaar lang werd ik beschermd door agenten van de staatsveiligheid in twee gepantserde wagens, en nu nog steeds hangen er in onze straat bewakingscamera’s. Het begon na een concrete dreiging: op een dag stond er een gemaskerde en gewapende man voor de deur. Ik was niet thuis die dag. Hij hield mijn schoonzoon en mijn hoogzwangere dochter onder schot. De taliban heeft zelfs ooit een prijs op mijn hoofd gezet. Dat is niet prettig, ook niet voor mijn gezin. Je verliest in die omstandigheden een heleboel vrienden, die liever niet meer op bezoek komen. (zucht) Ik zou niet kunnen leven als Geert Wilders, die van de ene schuilplaats naar de andere moet gaan.”

Hoe gaat het eigenlijk met je dochters?

“Goed goed! Veroniek, de jongste, is de enige die nu nog thuis woont. Zij heeft een succesvolle webshop (www.faitdhiver.com) met kleding en schoenen. Binnenkort verhuist ze naar Antwerpen, waar ze onze lijst zal duwen bij de gemeenteraadsverkiezingen. De oudste, Karolien, zit nu al in de districtsraad van Merksem. Zij verhuist naar Schoten en zal daar opkomen voor Vlaams Belang.”

Slotvraag: wat vind je van de comeback van Isabelle A? Jaren geleden verstoorde jouw partij een rechtstreeks tv-optreden van haar, maar nu staat er terug in ‘Liefde voor Muziek’ op VTM.

“Ik gun het haar van harte. Destijds zong ze ‘Ben je blank of ben je zwart’, zeker? Ach, ze was toen jong en naïef.”

 

 


Kernwoorden: , , , , , ,