Griekenland: aan de frontlijn van de Europese immigratie-oorlog

gepubliceerd op 21 november 2016 om 15:47

 

De voorbije dagen was er veel te doen over een ‘fact-finding-mission’ van een delegatie van Vlaams Belang-parlementsleden (de volksvertegenwoordigers Filip Dewinter, Jan Penris, Anke Van dermeersch en gewezen parlementslid Frank Creyelman) naar Griekenland.

IMG_7549

De vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden Chios, Lesbos en Kos, eilanden die op enkele kilometers voor de Turkse kust liggen, werden bezocht. De delegatie had er contacten en gesprekken met zowat iedereen (van kustwacht tot eilandbewoners, politieke partijen, politie en lokale autoriteiten, NGO’s en zelfs vluchtelingen). Filip Dewinter sprak er op protestmeetings van eilandbewoners en  – samen met de andere delegatieleden – in het Griekse parlement.

IMG_7338   IMG_7308

De linkse media focuste enkel op de gesprekken met vertegenwoordigers van de rechtse oppositiepartij ‘Gouden Dageraad’. In een zielige poging het Vlaams Belang te compromitteren met neo-nazi’s werd de reis in de media gereduceerd tot het contact met ‘Gouden Dageraad’. Zoals gewoonlijk, guilt by association …

Na decennia lang cordon sanitaire rond het Vlaams Belang hebben we geleerd om met iedereen te praten en niemand bij voorbaat uit te sluiten. ‘Gouden Dageraad’ is dan geen politieke partner, als derde partij van Griekenland met 17 volksvertegenwoordigers, is het in het kader van een onderzoeksreis naar de oorzaken en gevolgen van de asiel- en illegalenstroom naar Griekenland en Europa  – net zoals het linkse Syriza, de socialistische Pasok en de centrum-rechtse Neo Democrazia -een gesprekspartner, wat politiek correct journalisten daar ook mogen over denken. De delegatie was op de eilanden en in Athene om te begrijpen, niet om te oordelen en te veroordelen.

Als het vluchtelingen regent in Griekenland, druppelt het asielzoekers in Vlaanderen

De Griekse eilanden liggen dan misschien wel ver weg van Vlaanderen en vlakbij Turkije, maar de vluchtelingen en illegalen die er op de stranden arriveren staan enkele weken later wel aan de grens van ons land. Wie de vluchtelingenstroom wil stoppen, kan dat maar beter doen aan de grenzen van Europa.

IMG_7403   IMG_7369

Griekenland is samen met Italië het land waar de meeste vluchtelingen, die Europa  over water  willen bereiken, strandden na een woelige reis over de zee. In 2015 bereikten 1.014.000 vluchtelingen Europa per boot(je) via de Middellandse Zee. 856.000 van hen landden op de kusten van één van de vele Griekse eilanden. 270.000 kwamen via Italië Europa binnen. Slechts 1 op 3 van deze immigranten (36%) komt uit oorlogsgebied (Syrië en Irak). De rest komt uit landen zoals Afghanistan, Nigeria, Eritrea, Pakistan en Gambia …  Het akkoord tussen de EU en Turkije zorgt sinds maart van dit jaar voor een daling van het aantal vluchtelingen, maar van het opdrogen van de vluchtelingenstroom is nog steeds geen sprake.

6   IMG_7414

De eilanden: voorposten van Europa

Chios, Lesbos en Kos zijn eilanden die op enkele zeemijlen voor de Turkse kust liggen en met kleine bootjes gemakkelijk te bereiken zijn. Na een ferryboottocht vanuit de Griekse havenstad Piraeus van meer dan acht uur bereik je eerst Lesbos en dan Chios. In Chios (een eiland met nauwelijks meer dan 50.000 inwoners) spoelden in 2015 meer dan 120.000 vluchtelingen aan, op het hoogtepunt ongeveer 2.000 per dag. Dit jaar arriveerden ongeveer 40.000 vluchtelingen op het kleine eiland. Officieel verblijven momenteel nog 4000 vluchtelingen en illegalen op het eiland maar in de praktijk zijn er dat volgens de vertegenwoordigers van de burgercomité’s op het eiland meer dan 10.000. Het overgrote deel van de 120.000 vluchtelingen die er vorige jaar arriveerden, heeft het eiland al lang weer verlaten richting Europa maar enkele duizenden hokken er samen in kampen. Op Lesbos strandden vorig jaar meer dan 200.000 vluchtelingen. ongeveer 10.000 verblijven nog op het eiland. Wie op de idyllische stranden van de prachtige eilanden rondloopt, ziet op enkele zeemijlen de kustlijn van Turkije.

5   IMG_7376

“Vluchtelingen zijn Turkse bezettings leger”

Een eerste ontmoeting hebben we met de kapitein-commandant van de Griekse kustwacht. De voorbije maanden hebben ze duizenden vluchtelingen uit het water gevist en afgezet op het eiland. De commandant legt uit dat de invasie van vluchtelingen gestimuleerd werd (en wordt) door de Turkse autoriteiten. De Turkse premier Erdogan gebruikt de vluchtelingen als een middel om Europa onder druk te zetten en te verplichten om oa. de visumplicht af te schaffen. De – meestal islamitische – vluchtelingen  zijn tevens de ideale vijfde kolonne van de islam die de verdere islamisering van Europa moeten bewerkstelligen. Een bezoek aan de enkele boten van de kustwacht leert dat de middelen om de invasie te stoppen gering zijn. Zonder militaire middelen en zonder een Europees beleid dat – net zoals in Australië – pushbacks organiseert, zullen de vluchtelingen blijven komen. In de haven van Chios spreken we ook met de vertegenwoordigers van de “Hellenic Rescue Team”, een organisatie die vanuit Nederland gefinancierd wordt om reddingsoperaties op zee uit te voeren. Opvallend is dat alles in het teken staat van het op zee oppikken en aan land opvangen van vluchtelingen.

De eilandbewoners zelf beseffen ondertussen maar al te goed dat voor iedere vluchteling die erin slaagt om Griekenland te bereiken, er tien andere beslissen om de oversteek te wagen. Horeca-uitbaters klampen ons in Lesbos, Kos en Chios aan om hun verhaal te vertellen. Hoe hun restaurants en hotels failliet gaan omdat er geen toeristen meer komen; hoe weinig steun ze krijgen; hoe ze door de EU en de Griekse overheid in de steek worden gelaten. Een lokale burgemeester van communistische strekking is razend omdat de bevolking van de eilanden aan hun lot worden overgelaten. De politie-commissaris van Chios legt uit hoe het korps op Chios vroeger 180 leden telde en nu 340 waarvan 60 leden van de oproerpolitie om de vele rellen met illegalen onder controle te houden. Het Europese grensagentschap Frontex, die op ieder eiland over een team beschikken, wordt geacht om de vluchtelingen te screenen aangezien de Griekse politie over onvoldoende tolken beschikt om de vluchtelingen te ondervragen. De Frontex-screening stelt trouwens niet veel voor. Van samenwerking tussen De Griekse politie en Frontex is nauwelijks sprake. Frontex is, zo blijkt, een lege doos die nauwelijks initiatief neemt op de eilanden.

1   3

Verzet tegen asielinvasie

Op alle eilanden horen we hetzelfde verhaal. Ongeveer 60 tot 70% van de zgn. vluchtelingen zijn illegalen. De criminaliteit die vroeger op de eilanden zo goed als onbestaande was, swingt nu de pan uit. De frequente rellen met illegalen zorgt voor veel onveiligheid en spanningen. De ‘hotspots’ (zeg maar illegalenkampen) moeten zo snel mogelijk weg. De eilandbewoners zijn gefrustreerd en boos waarvoor alle begrip. Tijdens protestmeetings van de burgercomité’s die het verzet tegen de asielinvasie organiseren en waar we het woord voeren voor volle zalen blijkt dat de bom zowat op barsten staat. Op verschillende plaatsen op Chios en Lesbos hebben eilandbewoners zelf burgerwachten georganiseerd die patrouilleren in de straten van de dorpen. Toegegeven, de partij ‘Gouden Dageraard’ onderhoudt goede contacten met deze comité’s en steunt actief het verzet tegen de immigratie-invasie op de eilanden. De Griekse regering doet er overigens alles aan om iedere vorm van protest in de kiem te smoren. Een interessant en herkenbaar verhaal krijgen we te horen van een priester in het bekende Mantamados-klooster op Lesbos. Zo vervolgde de Griekse regering onlangs de bisschop van het eiland Chios, Markos Vasilasis, wegens racisme omdat hij het aangedurfd had om publiek te verklaren dat het overgrote deel van de vluchtelingen, illegalen zijn die in Griekenland niet thuishoren.

Vuilnisbelten van de multicultuur

De illegalen-kampen op de eilanden, de zgn ‘hotspots’, lijken in alles op het kamp ‘de jungle’ in Calais. Het zijn de vuilnisbelten van de multicultuur. De dag na ons bezoek aan het illegalenkamp op het strand van Chios breken er overigens rellen uit waarbij illegalen tenten, wagens en zelf huizen van eilandbewoners in brand steken. De ‘hotspot’ van Moria op Lesbos wordt door de Europese unie gesubsidieerd met 6.167.000 euro. Het is een open kamp met duizenden bewoners waar illegalen in en uit lopen en waarrond een hele industrie van welzijnswerkers en vrijwilligers draait. De vertegenwoordigers van de lokale burgerbewegingen zijn ervan overtuigd dat de illegalen en vluchtelingen zullen blijven komen zolang deze kampen niet gesloten worden en de illegalen niet gerepatrieerd worden. Ook zij zijn voorstander van pushbacks naar Australisch model. De vertegenwoordigers van de NGO’s die de kampen ‘uitbaten’ verzekeren ons dat de illegalen en vluchtelingen niks te kort komen. Er is gratis openbaar vervoer, WiFi, gsm, eten en drinken … Ze minimaliseren de problemen en putten zich uit in ‘solidariteitsacties’ om de eilandbevolking te ‘sensibiliseren’ en te sussen.

IMG_7316   4

Prota O Ellinas

Terug op het vasteland gaat het richting het Griekse parlement in Athene. In het parlement ontmoetten we vertegenwoordigers van de twee grootste oppositiepartijen ‘Gouden Dageraad’ en ‘Neo Democrazia’. De linkse regeringspartij Syriza wil niet met ons praten omdat we ‘onrust veroorzaken op de eilanden’ en de vierde partij van Griekenland, de socialistische  ‘Pasok’ wil ook al geen gesprek. Syriza, Pasok en de Communistische Partij (die bestaat nog in Griekenland en is nog steeds de vijfde partij van het land) zijn voor open grenzen en pro-multicul.  De vertegenwoordigers van ‘Neo Democrazia’ zijn gematigd, maar beseffen dat Griekenland voor wat de vluchtelingenproblematiek betreft aan zijn lot wordt overgelaten door de EU. Wel veel schrik hebben ze van het feit dat de deal tussen de EU en Turkije vroeg of laat afspringt en dat Griekenland opnieuw overspoeld zal worden door honderdduizenden vluchtelingen. Veel vertrouwen in Erdogan hebben ze niet. Gouden Dageraad is een ronduit extreem-rechtse partij en steekt dat ook niet onder stoelen of banken. Stijl en verpakking zijn heel erg ruw en ongepolijst. Nogal wat figuren hebben een aangebrand en zelfs gewelddadig verleden, maar met 17 volksvertegenwoordigers zijn ze de derde partij in het Griekse parlement. Tijdens een conferentie met hun volksvertegenwoordigers in het parlement valt op hoeveel kolonels en generaals van het Griekse leger, politie en veiligheidsdiensten deel uitmaken van de partij. Op de eilanden is de omstreden partij zeer actief maar ook in de steden hebben ze een relatief grote volkse aanhang. De Griekse politieke scène is overigens in bijna niks te vergelijken met de rest van Europa. Op het eiland Lesbos spreken we ook met een aantal communisten (Lesbos telt drie  volksvertegenwoordigers waarvan één communist). Zelfs zij zijn het beu en verwijten de Syriza-regering laksheid en overdreven tolerantie. Bijna iedere dag zijn er in Athene gewelddadige rellen met extreem-linkse anarchisten; er is het geweld tussen extreem-links en extreem-rechts; terreurorganisaties van allerlei pluimage wachten hun tijd af om toe te slaan …  Partijen verdwijnen in Griekenland om de haverklap, worden verboden en weer opgericht …

7   8

De Griekse samenleving wordt steeds meer ontwricht door de blijvende toevloed van vluchtelingen en illegalen. De deal tussen de EU en Turkije heeft niet echt gezorgd voor de terugkeer van de in Griekenland verblijvende vluchtelingen naar Turkije. Een voorbeeld: van de 39.923 vluchtelingen die op Chios gearriveerd zijn in 2016 zijn er sinds maart (het afsluiten van het akkoord tussen Turkije en de EU) 6.155 teruggekeerd naar Turkije, minder dan één zesde … Griekenland heeft het sociaal en financieel moeilijk. Naar schatting telt Griekenland op een bevolking van 10 miljoen inwoners 1 miljoen illegalen en vluchtelingen. Bijna 1,5 miljoen Grieken zijn werkloos en de staatsschuld is enorm. Griekenland is één van de frontstaten van Europa. Het is de bakermat van onze democratie en tevens van onze beschaving. Griekenland is ondertussen eveneens verworden tot het immigratie-slagveld van Europa. Alleen het sluiten van de grenzen met een consequent en kordaat push-back beleid gekoppeld aan de repatriëring van de hier verblijvende illegalen kan verandering brengen. Griekenland kan dit echter niet alleen. Europa moet zijn buitengrenzen durven solidair verdedigen en sluiten.

IMG_7376   IMG_7413

 

Lees ook de toespraken van Filip Dewinter op http://www.filipdewinter.be/toespraak-filip-dewinter-voor-grieks-parlement  en van Anke Van dermeersch op https://www.facebook.com/anke.vandermeersch.7/posts/1036002173189485  https://www.facebook.com/anke.vandermeersch.7?fref=nf&pnref=story

 

 

 


Kernwoorden: , , , , , , , , , , ,