Filip Dewinter op onderzoek in Damascus – lees hier het artikel van de GvA

gepubliceerd op 20 oktober 2014 om 21:16

Gazet van Antwerpen, vrijdag 17 oktober 2014

“Drie Belgen in Syrische cel”

VB-boegbeeld Filip Dewinter op onderzoek in Damascus

Jihadisten
In Syrië zitten momenteel drie Belgische jihad-strijders in de gevangenis. Volgens Syrische ministers riskeren zij een zware straf: “Vijfduizend jaar cel.”

Dat meldt Filip Dewinter, die deze week ter plaatse een conferentie over de strijd tegen Islamitische Staat (IS) bijwoonde. Dewinter keert zaterdag terug van een reis naar de hoofdsteden Beiroet (Libanon) en Damascus (Syrië). Hij had gehoopt op een ontmoeting met de Syrische president Bashar al-Assad, maar dat is wegens de strenge veiligheidsmaatregelen niet gelukt. Dewinter ontmoette in Damascus naar eigen zeggen wel de Syrische ministers van Informatie en Buitenlandse Zaken en belangrijke religieuze leiders.
“De Syrische autoriteiten hebben mij gezegd dat er momenteel in de gevangenissen in Aleppo en Damascus drie Belgische jihadisten zitten”, aldus Dewinter. “Twee Franstaligen en één Vlaming. Meer weet ik niet, want de meeste Syriëstrijders vernietigen hun identiteitsbewijzen zodra ze de grens hebben overgestoken, en ze veranderen meteen hun naam in Abu-en-nogwat. Maar er is mij wel gezegd dat hun ondervragingen niet zachtzinnig verlopen.”

De Syriëstrijders zullen volgens Dewinter bij gebrek aan diplomatieke contacten niet aan België worden uitgeleverd, maar in Syrië zelf worden berecht. Niet als soldaten van een buitenlands leger, maar als terroristen. “Ik vroeg aan die ministers welke straffen die gasten riskeren. Eén van hen antwoordde laconiek: Five thousand years in jail.”

Dewinter was deze week in het Midden-Oosten voor een conferentie over de strijd tegen de terroristische beweging IS en de onderdrukking van christelijke minderheden en gematigde moslims in de regio.
“Je mag echt wel zeggen dat IS bezig is aan een religieuze genocide”, zegt hij. “Toch vind ik de situatie in de steden rustiger dan tijdens mijn vorige bezoek in de zomer. Er zijn geen bomaanslagen meer en ook geen wegversperringen om de halve kilometer. Het grootste gevaar heeft zich duidelijk verplaatst naar Irak en Koerdistan.”

Doodsbang voor IS

Dewinter is wel diep onder de indruk van de vluchtelingenstroom, die niet meer te stoppen lijkt. “In Libanon zijn de mensen echt als de dood voor een machtsovername door IS”, zegt hij. “In Syrië wordt president Assad niet meer verketterd zoals in het verleden, maar beschouwd als een bondgenoot. Het Syrische leger is nog steeds gemotiveerd voor de strijd tegen IS. Heel anders blijkbaar dan in Irak, waar het leger al heel snel heeft gecapituleerd. De Syrische bevolking staat nu achter Assad, omdat ze zich heel goed bewust is van de strijd op leven en dood. Als IS binnenwalst, is de keuze simpel: vluchten of vermoord worden.”

lex moolenaar

 


Kernwoorden: , , , ,