Euforie over uitwijzingen naar Marokko is misplaatst.

gepubliceerd op 17 december 2013 om 13:05

Kamerlid Filip De Man tempert de euforie van justitieminister Turtelboom die met veel poeha aankondigde dat er 6 Marokkaanse gevangenen werden teruggestuurd naar hun land van herkomst.

De 1200 Marokkaanse gevangenen die in België achter de tralies zitten, moeten zich voorlopig jammer genoeg niet teveel zorgen maken. Dat zegt Kamerlid en immigratiespecialist Filip De Man. Minister Turtelboom beloofde in mei vorig jaar versneld werk te maken van de bilaterale uitleveringsverdragen met Marokko. Anderhalf jaar later is hier echter nog niets van terecht gekomen. De afgelopen 15 jaar werden slechts 16 Marokkaanse gedetineerden uitgeleverd. Tegen dit tempo is de laatste Marokkaanse gevangene uitgewezen in 3213, aldus De Man.

Het Vlaams Belang-kamerlid stelt voor om het geld voor ontwikkelingssamenwerking te gebruiken voor het bouwen van Marokkaanse gevangenissen. Indien Marokko dit aanbod weigert, moet de kraan voor ontwikkelingssamenwerking onverbiddelijk toegedraaid worden.  De Man wijst hierbij onder meer op de hoge kostprijs van de gevangenisbevolking. Een gevangene kost 130 euro per dag. De aanwezigheid van de meer dan 5000 vreemdelingen in onze gevangenissen kost de schatkist dus jaarlijks meer dan 235 miljoen euro. Het uitblijven van een consequent terugkeerbeleid voor criminele vreemdelingen is in tijden van budgettaire krapte niet langer te verantwoorden