En de winnaar is? Vladimir Poetin …

gepubliceerd op 19 september 2016 om 17:29

Poetin

In tegenstelling tot wat de peilingen deden vermoeden, is de Poetin-partij Verenigd Rusland de grote winnaar van de Russische verkiezingen. Volgens zowat alle peilingen zou Verenigd Rusland 8 tot 9% van zijn stemmen verliezen. In de praktijk stijgt Verenigd Rusland van 49 naar 54% … De communisten van Zuyganov en de rechts-nationalisten van Zyrinovski halen allebei 13%. Een slechte zaak voor de communisten, want ze verliezen een derde van hun stemmen (van 19% naar 13). Rechtvaardig Rusland zakt eveneens van 13 naar 6%, net genoeg om de kiesdrempel van 5% te halen. Wie – zoals verwacht – de drempel niet haalt, is Jabloko en Parnas, de twee liberale partijen waar in de Europese media zoveel over te doen is.

De Russische president Vladimir Poetin en zijn eerste minister Dimitri Medvedev triomfeerden gisteren op tv nadat de eerste uitslagen bekend waren. Vooral voor Poetin is de uitslag goed nieuws. Ondanks de boycot van het Westen en de economische crisis die er deels het gevolg van is, slaagt Poetin erin om met Verenigd Rusland zijn absolute meerderheid in het parlement te behouden en zelfs te versterken. Het protest tegen Poetin in Rusland is bijna helemaal verdwenen. De Russen hebben overigens helemaal geen probleem met een sterke leider en een autocratisch regime. Rusland is een geleide democratie en de Russen houden van doortastend leiderschap. Rusland moet zijn tanden laten zien; assertief zijn en zich gedragen als een wereldmacht. Dat is wat de Russen willen en wat Poetin ook doet en daar wordt hij door de kiezer voor beloond.

FullSizeRender

De presidentiële verkiezingen die volgend jaar plaatsvinden, worden kinderspel voor Poetin. Gedegen en geloofwaardige tegenkandidaten zijn er niet en Poetin is populairder dan ooit. Ook voor Europa is de winst voor Poetin in feite goed nieuws. Gesterkt door het verkiezingsresultaat zal Poetin volop doorzetten met zijn Midden-Oosten politiek. Vooral in Syrië zal Poetin het offensief aan de zijde van Assad tegen IS opvoeren. Een ideaal moment voor Europa om het geweer van schouder te veranderen en een alliantie met Rusland aan te gaan tegen IS. Door Poetin te steunen in het Midden-Oosten kan Europa wellicht voldoende krediet bij het Kremlin opbouwen om een constructieve dialoog met Rusland te voeren over de toekomst van landen zoals Oekraïne, Wit-Rusland en de Baltische staten en een mogelijk oorlog aan de grenzen van Europa vermijden.

 

 

 

 

 

 


Kernwoorden: , , , ,