Dewinter roept op tot hardere aanpak van gewetenloze overvallers van bejaarden

gepubliceerd op 24 januari 2014 om 13:42

Het Vlaams Belang legde vandaag aan de Deurnese Dascottelei bloemen neer op de plaats waar de 87-jarige Augusta vorige week vrijdag na een brutale handtasdiefstal slecht ten val kwam en een schedeltrauma opliep. Dinsdag overleed Augusta aan haar verwondingen. Een dertigtal aanwezige militanten en kaderleden hielden een symbolische minuut stilte voor alle slachtoffers van de misdaad in Antwerpen. De aanval op Augusta is immers verre van een alleenstaand feit. Deurne wordt sinds begin dit jaar geplaagd door een golf van handtasdiefstallen. Vooral oudere dames blijken een favoriete prooi te zijn van gewetenloze handtasdieven.

Filip Dewinter hield een korte toespraak waarbij hij het falende justitie- en immigratiebeleid op de korrel nam. Hij riep tevens op om de daders van dergelijke laffe aanvallen op weerloze bejaarden harder aan te pakken: “Ik wil dat de hoge leeftijd van bejaarde slachtoffers – gezien erg zware gevolgen die dergelijke misdrijven vaak op hen hebben – bij de bepaling van de straf voor de overvallers in rekening wordt gebracht als een strafverzwarende omstandigheid. Bovendien moeten daders van dergelijke misdrijven publiekelijk ten schande worden gezet – onder meer op internet  –  zodat iedereen hen kent. Het recht van privacy kan op hen niet meer van toepassing zijn. De federale overheid zou voor tuig dat dergelijke overvallen pleegt naar Nederlands voorbeeld bootcamps – heropvoedingskampen – moeten oprichten.”

Filip Dewinter wees er tevens op dat het feit dat in bepaalde delen van de stad de criminaliteit efficiënter wordt bestreden – onder meer door camerabewaking – duidelijk heeft geleid tot een verplaatsing van bepaalde criminaliteitsfenomenen. “Criminelen hebben hun actieterrein daardoor verlegd naar districten als Deurne.”, zei hij.