De schaduw van Vladimir Poetin …

gepubliceerd op 18 september 2016 om 08:08

Aan de Russische verkiezingen nemen in totaal 14 partijen deel. In totaal zijn er in Rusland meer dan 100 partijen actief. Voor elk wat wils: communisten, liberalen, nationalisten en groenen maar er is ook een veteranenpartij, een partij voor de automobilisten, een Kozakkenpartij, een boerenpartij en uiteraard een vrouwenpartij …

Slechts enkele partijen hebben kans om de kiesdrempel van vijf procent te halen. Uiteraard de vier partijen die momenteel in de Doema vertegenwoordigd zijn nl. Verenigd Rusland onder leiding van Dimitry Medvedev die president Poetin ondersteunt, de communistische partij van Gennadiy Zyuganov, de liberaal-democraten – in feite rechts-nationalisten – van Vladimir Zyrinovski en de centrum-linkse Rechtvaardig Rusland-partij met als partijleider Sergey Mironov.

Verenigd Rusland behaalde bij de jongste verkiezingen in 2011 49,3% (238 zetels). De communisten behaalden 19,2% (92 zetels). De Liberaal-democraten scoorden 11% (56 zetels). Rechtvaardig Rusland tenslotte behaalde 13,2% (64 zetels). Daarnaast zijn er de liberale partijen Yabloko en Parnas die het moeilijk hebben om de 5%-drempel te halen. Rusland is één van de grootste democratieën ter wereld: in totaal telt de Russische Federatie 111.624.248 geregistreerde kiezers, die morgen 450 parlementsleden verkiezen.

Verwacht wordt dat Verenigd Rusland pluimen zal verliezen bij deze verkiezingen. In de peilingen worden ze steevast 8 tot 9% lager ingeschat dan bij de vorige verkiezingen. De oppositiepartijen Yabloko en Parnas waar in Europa zoveel over te doen is, halen in de peilingen nauwelijks 1%. Ook de communisten gaan volgens de peilingen pluimen verliezen. Winnaar wordt wellicht de rechts-nationalistische liberaal-democratische partij. De reden voor de mogelijke achteruitgang van Verenigd Rusland is te wijten aan de economische situatie van het land. De boycot van Rusland door het Westen zorgt voor werkloosheid en inflatie. Ook de brandstofprijzen gaan de hoogte in. Vooral regeringspartij Verenigd Rusland moet de electorale prijs voor de financiële en economische crisis betalen. Het is dan ook zeer de vraag of Verenigd Rusland zijn absolute meerderheid in het parlement kan behouden …

Verenigd Rusland heeft dan ook resoluut voor een andere campagnestrategie gekozen. In het straatbeeld zijn nog wel gigantische affiches te zien maar van massale bijeenkomsten en meetings met populaire zangers en artiesten is geen sprake meer. Ook op straat valt er van de verkiezingen nauwelijks wat te merken. Wel trekt een Verenigd Rusland-verkiezingskaravaan het land door. De pers besteedt met mondjesmaat aandacht aan de verkiezingen. Veel enthousiasme is er in ieder geval bij de kiezers niet te bespeuren. De hamvraag is overigens niet wie de verkiezingen wint of verliest, Verenigd Rusland blijft hoe dan ook veruit de grootste partij. Mogelijks komt er een samenwerking met de liberaal-democraten van Zyrinovski. De uitslag is vooral belangrijk in functie van de positie van president Poetin. Volgend jaar zijn er immers presidentsverkiezingen en een achteruitgang van Verenigd Rusland zou op populariteitsverlies van Poetin kunnen wijzen.

 

 

 


Kernwoorden: , , ,